25

Prezivjeh jucerasnji dogadjaj…  a jutros, 7:55, krenuh na posao, ulazim u auto, bacim pogled na kontrolnu plocu i imam sta vidjeti. Vanjska temperatura 25°C. Sta imaaaaa?

Nikome od nas laganje nije strano, bilo da su u pitanju sitne laži ili ozbiljne prevare. Ako sumnjate da vam neko laže, postoje određeni znakovi na koje možete obratiti pažnju, a koji ga otkrivaju, bez obzira koliko je neko dobar u laganju.

Ako želite znati da li vam neko laže, tada obratite pažnju na sljedeće:

Govor tijela: Lažljivci obično kriju svoje dlanove, dok pričaju neku laž oni ne sjede uspravno, izbjegavaju kontakt očima i koriste se negativnim gestama (diranje nosa ili ušiju) ako se osjećaju loše zbog laganja.

Kretanje očiju za vrijeme razgovora: Možda niste prije primijetili, ali kada nekoj osobi postavite pitanje oči im se stalno kreću u drugom smjeru. Istraživanja su pokazala da postoji veza između kretanja očiju dotične osobe sa onim o čemu u tom trenutku razmišlja. Postoji šest različitih pravaca u koje osoba može gledati – gore desno, gore lijevo, srednje desno, srednje lijevo, dole desno i dole lijevo. Svaki od tih pravaca odražava ono o čemu osoba trenutno razmišlja. Npr. ako osoba gleda gore lijevo znači da u tom trenutku konstruiše sliku u mozgu, dok gledanje gore desno znači da se prisjeća nečega. Tako ako osoba s kojom razgovarate gleda gore lijevo dok vam nešto priča, vjerovatno u tom trenutku konstruiše priču koju vam namjerava ispričati, što može značiti da vam laže.

Nekonzistentnost u pričanju: Ako imate priliku da s nekom osobom razgovarate o istoj temi više puta u različitim situacijama, najvjerovatnije ćete svaki put čuti promijenjenu verziju događaja. Zaboravit će što je tačno rekao, dodati nešto potpuno novo ili izostaviti nešto što je prije spomenuo. Bez obzira o vrsti nekonzistentnosti, to je znak da osoba vjerovatno laže.

Nervoza: Skoro svaka osoba koja laže osjeća nervozu, iako ona može biti više ili manje izražena, zavisno o “profesionalnom iskustvu” lažljivca. Ako želite znati da li vam neko laže, posebno obratite pažnju na njegovo stanje i pokušajte što više inisitirati na razgovoru o sumnjivoj temi kako bi ga što više unervozili. Neki od znakova nervoze su grickanje noktiju, nemir, znojenje, trljanje dlanova od nogu, lupkanje nogama i igranje sa stvarima koje nosi u džepu.

Izbjegavanje određene teme: Osoba koja želi nešto da sakrije vjerovatno će izbjegavati spominjenje te teme i uporno skretati razgovor na nešto drugo. Pokušajte razgovarati o bilo čemu što je povezano sa temom bez direktnog spominjanja teme i obratite pažnju da li osoba pokušava promijeniti temu.

Nedostatak samouvjerenosti: Osim ako je osoba specijalni agent koji je istreniran za laganje, nedostajat će mu malo sigurnosti i uvjerljivosti dok laže. Pričat će tišim tonom i bit će manje siguran u ono što govori.

Polako govori: Kada osoba laže obično izmišlja priču u trenutku dok razgovora pa će govoriti sporije ili čak zastati par puta da smisli šta će dalje da kaže.

moke
ma to sam samo ja :-)

4 komentara

  1. Ja sam užasno loš lažov, ali me to nikada nije spriječavalo da i dalje lažem.

    PS: Nisam siuguran koliko ima istine u gornjoj izjavi, ali mi pogled stalno biježi preko gornjeg lijevog ćoška monitora ;))

    PPS: Oprosti što sporo tipkam, jer smišljam dok tipkam.

    PPPS. Nemoj se ljutiti što pravim ovolike greške: Znoje mi se nešto ruke…

    ;)))

Komentariši